Autolaina on laina, jolla yksityishenkilöt (tai yritykset) voivat ostaa uuden tai käytetyn auton.

Tämäntyyppistä autolainaa tarjoavat yleensä pankit ja muut rahoituslaitokset, kuten luotto-osuuskunnat, jotka ovat solmineet suhteita autoliikkeisiin. Lainanantaja antaa lainanottajalle rahasumman, joka on maksettava takaisin tietyn ajan kuluessa, yleensä kuukausierissä. Autolainojen korot ovat yleensä korkeammat kuin muun tyyppisten lainojen korot, koska ajoneuvot menettävät nopeasti arvonsa ja ovat alttiimpia vaurioille.

Oleellista autolainahakemuksessaAutolainaa 2023

Autolainaa ottaessaan lainanottajan on oltava tietoinen mahdollisista lisämaksuista, joita hänelle saattaa aiheutua lainasummaa takaisin maksettaessa. Nämä maksut vaihtelevat lainanantajasta riippuen, ja niihin voi sisältyä muun muassa lainanlyhennysmaksuja, viivästyssakkoja ja ennenaikaista takaisinmaksua koskevia maksuja. On myös tärkeää ymmärtää, miten korko lasketaan – perustuuko se yksinkertaiseen korkoon vai korkoa korolle -laskelmaan – ja mitkä ovat takaisinmaksuehdot. Näin voit varmistaa, että maksat maksut ajallaan joka kuukausi.

Näiden teknisten yksityiskohtien lisäksi autolainanottajien on hyvä ottaa huomioon myös sellaiset tekijät kuten luottotiedot ja velan suhde tuloihin, kun he harkitsevat lainan ottamista. Pankit ja lainapaikat tarkastelevat näitä tietoja arvioidessaan, hyväksyvätkö ne henkilön autolainahakemuksen vai eivät. Henkilöillä, joilla on hyvät luottoluokitus ja hallittavissa oleva velan ja tulojen suhde, ei todennäköisesti ole ongelmia saada autolainaa. Mutta henkilöillä, joilla on heikompi luottoluokitus, voi olla vaikeuksia saada rahoitusta perinteisistä lainanantolähteistä.

Millainen on hyvä autolaina?

Lainaa autoa varten

Hyvä autolaina on sellainen, joka tarjoaa lainanottajalle kohtuuhintaisen ja hallittavissa olevan takaisinmaksusuunnitelman. Siihen pitäisi sisältyä kohtuullinen korko, hallittavissa oleva määrä lyhennyksiä tietyn ajanjakson aikana ja minimaaliset lisäkustannukset, kuten ennenaikaisen takaisinmaksun kulut ja viivästysmaksut. On tärkeää muistaa, että autolainojen korot ovat yleensä korkeammat kuin muun tyyppisten lainojen, koska ajoneuvojen arvo alenee ja ne voivat vahingoittua.

Hyvää autolainaa etsiessään lainanottajien tulisi ottaa huomioon luottotietonsa, velan ja tulojen suhde sekä lainaan mahdollisesti liittyvät lisämaksut. Iso, säännöllinen tulo helpottaa rahoituksen saamista perinteisiltä lainanantajilta, kun taas maksuhäiriömerkintöjä luottotiedoissaan omaavien on ehkä tutkittava vaihtoehtoisia rahoitusvaihtoehtoja, kuten vertaislainoja ja kulutusluottoja. On muutenkin tärkeää huomioida velan ja tulojen suhde, jotta voit varmistaa, että sinulla on varaa maksaa kuukausittaiset lyhennykset ilman, että joudut vaikeuksiin.

  Edullinen laina – mistä halvin joustoluotto?

Mikä vaikuttaa autolainan korkoon?

Autolainan korko määräytyy useiden tekijöiden perusteella ja kannattaakin vertailla lainoja ennen päätöstä. Tärkein tekijä on lainanottajan luottotiedot, joilla arvioidaan hänen kykyään maksaa laina takaisin. Yleensä lainanottajille, joilla on paremmat luottopisteet, tarjotaan alhaisempaa korkoa kuin lainanottajille, joilla on heikommat luottopisteet. Muita korkoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa lainattavan rahamäärän suuruus, lainan pituus ja siihen liittyvät ehdot.

Lisäksi lainanantajat voivat ottaa huomioon muita tekijöitä arvioidessaan henkilön autolainahakemusta, kuten velan ja tulojen välisen suhteen ja työhistorian. Lainanottajan velkaantumisaste mittaa, kuinka suuri osa hänen tuloistaan menee velkojen, kuten asuntolainojen, henkilökohtaisten lainojen ja luottokorttilaskujen, maksamiseen. Suurempi velkojen suhde tuloihin voi osoittaa, että lainanottajalla on liikaa taloudellisia velvoitteita ja että hän ei ehkä pysty maksamaan säännöllisiä lyhennyksiä ajallaan, mikä johtaa korkeampiin korkoihin.

Vastaavasti lainanantajat voivat ottaa huomioon henkilön työhistorian ja tulojen vakauden arvioidessaan, hyväksyvätkö he autolainan vai eivät. Pidempään työssä olleita henkilöitä voidaan pitää luotettavampina lainanottajina, jotka eivät todennäköisesti laiminlyö lainanmaksujaan.

Luotonantajat voivat myös ottaa huomioon markkinaolosuhteet määrittäessään autolainojen korkoja, sillä ne pyrkivät säilyttämään kilpailukykynsä alalla. Jos lainojen kysyntä kasvaa talouskasvun tai lainanantajien tarjoamien kannustimien vuoksi, ne saattavat nostaa autolainojen korkoja hallitakseen kysyntää tai tarjotakseen erilaisia ehtoja. Toisaalta talouden pysähtyneisyyden tai taantuman aikana lainanantajat voivat alentaa korkojaan kannustaakseen lainanottoa ja edistääkseen talouskasvua.

Vakuudellinen autolaina

Autolainan hakeminen

Vakuudellinen autolaina on laina, jossa lainanottaja panttaa omaisuuden, kuten ajoneuvon, lainan takaisinmaksun vakuudeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos lainanottaja ei pysty suorittamaan tarvittavia lyhennyksiä, lainanantajalla on oikeus saada omaisuus omistukseensa ja käyttää sitä maksamattoman velan kuittaamiseen. Vakuudellisia autolainoja tarjotaan yleensä pienemmällä korolla kuin vakuudettomia lainoja, koska ne tarjoavat lainanantajille paremman varmuuden siitä, että he saavat rahansa takaisin. Joustoluottoa hakiessa et yleensä tarvitse vakuuksia.

  Joustoluottoa ajokorttiin

Kun lainanottajat hakevat vakuudellista autolainaa, heidän on syytä olla tietoisia tietyistä tekijöistä varmistaakseen, että he valitsevat tarpeisiinsa ja budjettiinsa sopivan tuotteen. Heidän tulisi ottaa huomioon:

  • Vakuudeksi käytettävän ajoneuvon tyyppi ja ikä
  • Liittyykö kyseiseen lainaan lisämaksuja tai -kuluja 
  • Onko ennenaikaisesta takaisinmaksusta aiheutuva “sakkomaksu”
  • Velan takaisinmaksuaika
  • Maksettava kokonaissumma korkoineen 
  • Vuosikorko (jossa otetaan huomioon kaikki lainaan liittyvät kustannukset)

Lainanottajien on myös tärkeää harkita omaa taloudellista tilannettaan ennen vakuudellisen autolainan ottamista. Heidän olisi otettava huomioon, pystyvätkö he maksamaan säännölliset lyhennykset ilman, että heidän taloudellinen tilanteensa kiristyy liikaa. Lisäksi lainanottajien on tärkeää selvittää, mitkä ovat heidän vaihtoehtonsa, jos he jäävät maksujen kanssa jälkeen. Jotkut lainanantajat voivat tarjota apua jälleenrahoitukseen tai velkojen uudelleenjärjestelyyn tällaisissa tapauksissa.

Vakuudelliset autolainat voivat tarjota yksityishenkilöille rahoituksen, kun perinteiset lainanantolähteet eivät ole käytettävissä huonon luottoluokituksen tai muiden tekijöiden vuoksi. Lainanottajien on kuitenkin tärkeää ymmärtää kaikki tämäntyyppisiin tuotteisiin liittyvät ehdot ennen kuin he tekevät sopimuksen, joka voi johtaa esimerkiksi kiinteistön käyttöoikeuden tai omistusoikeuden menettämiseen, jos maksuja ei hoida ajallaan.

Muista myös autoa ostaessasi tarkistaa ajoneuvon tiedot ja varmistua, että verot on maksettu sekä tiedot vastaavat myyjän ilmoittamaa. Nämä tiedot voit tarkistaa esimerkiksi Trafilta.

Autolaina ilman vakuuksia

Autolainat ilman vakuuksia ovat hyvä rahoitusvaihtoehto henkilöille, jotka eivät halua tai voi käyttää vakuuksia osana lainasopimusta. Tämäntyyppisiä lainoja myöntävät yleensä rahoituslaitokset ja yksityiset lainanantajat, jotka ottavat huomioon lainanottajan luottokelpoisuuden ja tulot arvioidessaan hänen kelpoisuuttansa. Yleensä ilman vakuuksia myönnettävien autolainojen korko on korkeampi kuin vakuudellisten lainojen korko, koska lainanantaja ottaa lisäriskin.

Voidakseen saada autolainan ilman vakuuksia hakijalla on oltava riittävät tulot, jotta hän pystyy maksamaan vaaditut lyhennykset kuukausittain. Näitä voivat olla muun muassa säännöllisestä työstä saatavat palkat, itsenäisenä ammatinharjoittajana saadut tulot tai vuokratulot. Luotonantajat tarkastelevat luottokelpoisuutta arvioidessaan myös muita tekijöitä, kuten olemassa olevia velkoja ja kokonaisvaroja.

  Heti joustoluottoa 19 – vuotiaalle

Lainanottajien on tärkeää ymmärtää, mitä vaihtoehtoja heillä on, jos he jäävät maksujen kanssa jälkeen. Jotkin lainanantajat voivat tarjota apua velkojen uudelleenjärjestelyyn näissä tilanteissa. On myös tärkeää, että lainanottajat harkitsevat omaa talouttaan huolellisesti ennen kuin he ryhtyvät minkäänlaiseen lainajärjestelyyn, jotta he voivat välttää velkaantumasta yli maksukykyjensä.

Auto osamaksurahoituksella

Auton osamaksusopimukset ovat suosittuja, koska niiden avulla ihmiset voivat ostaa autoja, jotka eivät ehkä muuten sopisi heidän budjettiinsa. Osamaksusopimukset tarjoavat joustavuutta, sillä lainanottaja voi vaikuttaa oman kuukausieränsä määrään ja maksuehtoihin tiettyyn pisteeseen saakka.

Yksi tämäntyyppisen rahoituksen eduista on myös se, että lainanottajien ei tarvitse asettaa vakuuksia, kuten omaisuutta tai säästöjä. Tämä tarkoittaa, että jos asiakkaat eivät pysty maksamaan maksuja, ei ole vaaraa, että he menettävät omaisuutensa. On kuitenkin tärkeää, että asiakkaat ovat tietoisia siitä, että jos he laiminlyövät maksuja, heidän luottoluokituksensa voi heikentyä ja he voivat joutua velanperintätoimiin.

Yksi oleellinen etu on myös se, että osamaksusopimuksiin sisältyy usein lisäpalveluja, kuten korjausturva tai pidennetyt varaosa- ja työtakuut. Nämä edut voivat auttaa suojaamaan ostajia mahdollisilta korjauskustannuksilta, jos ajoneuvossa tapahtuu jotain vikaa varsinkin sen elinkaaren alkutaipaleella. Kaiken kaikkiaan auton osamaksukauppa tarjoaa edullisen tavan hankkia uusi ajoneuvo ilman, että asiakas tarvitsee kaikkia rahoja etukäteen (tai vakuuksia), ja samalla se voi suojata heitä mahdollisilta korjauskustannuksilta matkan varrella.

Paljonko voin saada autolainaa?

Voit hakea autolainaa jopa 60000 euroa.

Tarviiko autolainaa hakiessa vakuuksia?

Riippuu lainapalvelusta, mutta voit saada vakuudetonta autolainaa sivustomme kautta. Myös sellaisia rahoituspalveluja kuitenkin löytyy, joissa ostettava auto toimii lainan vakuutena.

Kenelle autolaina voidaan myöntää?

Autolainan hakijan tulee olla täysi-ikäinen, luottokelpoinen ja hänellä tulee olla riittävät tulot taatakseen lainan takaisinmaksun.

Mikä on paras autolaina 2024?

Tarkista tämän hetken parhaat vaihtoehdot autolainalle osoitteesta: https://joustoluottoja.fi/autolaina/