Miksi moni vertaa sähkönhintoja nykyisin netin hintavertailupalveluissa?

  Joustoluotto Joululahjoihin

Oletko epävarma siitä, millaisen sähkösopimuksen todella tarvitset? Jos valitset kiinteän hinnan, se on erinomainen vaihtoehto siinä mielessä, että tiedät tarkalleen, kuinka paljon rahaa käytät sähköön. Sähkön pörssihinta on houkutteleva erityisesti pitkällä aikavälillä, mutta hinnat voivat tällöin muuttua dramaattisesti kuukausittain. Käydään tällä sivulla läpi tarkemmin sähkön hinnoittelua, joka on ollut jo vuosia paljon esillä myös mediassa.

Haluatko suojautua hinnan muutoksilta?Sähkön hintavertailu

Niin sanottu kiinteähintainen sähkö voi olla kuukausittain kalliimpi vaihtoehto kuin markkinahintainen sopimus, mutta se voi auttaa sinua välttämään tuntuvat hinnankorotukset. Se on siis turvallisempi vaihtoehto, mutta myös kalliimpi.

Mitä tulee energiankäyttöön, suuremmissa taloissa on enemmän ominaisuuksia, jotka kuluttavat sähköä. Kiinteä kuukausihinnoittelu voi olla varteenotettava vaihtoehto isoissa omakotitaloissa asuville henkilöille, sillä hinnanmuutokset näkyvät ja tuntuvat selvemmin siis isommissa taloissa, joissa sähkön kulutus on suurempaa.

Ennen lopullista valintaa on tärkeää miettiä tarkkaan omakotitalon sähkösopimusta, sillä säästöt voivat olla huomattavia. Kun esimerkiksi ulkona on erittäin kylmä, kodin lämmittäminen voi maksaa paljon. Kerrostalossa asuvalla voi olla enemmän liikkumavaraa sähkösopimuksessa kuin erillisessä kiinteistössä asuvalla.

Vertailemalla säästöä kuluihin

Ennen kuin teet sähkösopimuksen, voit säästää rahaa vertailemalla markkinoiden sähköhintoja. Energian hinta vaihtelee päivittäin, minkä vuoksi sähköyhtiöt muuttavat sopimusehtojaan ja hintojaan usein. Sähköyhtiöt pyrkivät lisäksi kaikin keinoin houkutella asiakkaita lyhytaikaisilla sähkötarjouksillaan. Voit välttää ylihintaa omasta sähköstäsi vertailemalla sähkösopimuksia säännöllisesti.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa voi sähkövertailulla säästää satoja euroja vuodessa. Sähkösopimusten hintavertailua kannattaa tehdä, jos hintavertailua ei tehty omaa sopimusta solmittaessa tai jos hintavertailusta on kulunut kauan aikaa. Sähkön hinta vaihtelee huomattavasti eri palveluntarjoajien välillä, joten vertailu useimmiten kannattaa.

Netin vertailusivustojen avulla voit vertailla edullisimpia saatavilla olevia energiasopimuksia alle 15 minuutissa. Moni vertaa sähkönhintoja nykyisin verkossa juuri sen helppouden ja maksuttomuuden vuoksi. Vertaillaksesi sähköä verkossa sinun tarvitsee vain kerätä tiedot kulutuksestasi, jotka löydät nykyisen sähköyhtiösi sovelluksesta tai sähkölaskustasi. Sähkösopimuksia vertaillessasi voit valita myös sähkösopimuksen tyypin sekä energiantuotantotyylin.

  Joustoluotto Joululahjoihin

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähköhinta muodostuu kolmesta tekijästä, joita ovat varsinainen sähköenergia, verot sekä sähkön siirto. Kukin näistä muodostaa noin kolmanneksen sähkölaskusta. Voit kilpailuttaa näistä sähköenergian ja tilata sen valitsemaltasi sähköyhtiöltä. Tämän jälkeen sinulta veloitetaan tosiasiallisesti käyttämäsi sähkömäärä. Joihinkin sopimuksiin kuuluu myös kuukausimaksu. Asiakas voi toisinaan valita myös kuukausihinnan, jolloin hänen tulee maksaa joka kuukausi sama summa (kunhan sähkön kulutus pysyy sovituissa puitteissa).

Jakeluverkkoyrityksesi veloittaa sinulta sähkönsiirrosta. Paikallinen jakeluverkkoyrityksesi perii sinulta myös sähköveron ja toimitusvarmuusmaksun oman laskunsa yhteydessä. Lisäksi sähköstä pitää maksaa arvonlisäveroa Suomen valtiolle.

Sähkön ekologisuus vertailussa

Vaikka sähkön laatu on käytännössä vakio, monet toimittajat tarjoavat erilaisten tuotantotapojen sähköenergiaa, jolloin ostajat voivat valita ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja ja samalla säästää ympäristöä. Pelkkä vesivoima, pelkkä tuulivoima sekä pelkkä ydinvoima ovat esimerkiksi kolme vaihtoehtoa sähkön tuotantotavasta. Kun asiakas vertaa sähkönhintoja, kannattaa hänen kiinnittää tuotantotapoihin huomiota, koska niillä voi olla suuri merkitys sähkön hintaan.

Ympäristöarvojen merkitys on kasvanut vuosi vuodelta. Tämän seurauksena aurinkoenergian käyttöönotolle on sekä moraalisia että taloudellisia kannustimia. Ekologisuutta painottavan kannattaa valita yritys, joka ei ainoastaan tarjoa halpaa sähköä, vaan myös huolehtii ympäristöstä. Vaikka et valitsisikaan ekologisesti parasta sähköntuotantoteknologiaa, voit silti pienentää hiilijalanjälkeäsi ostamalla sähkön yhtiöstä, jolla on myönteisiä arvoja ekologisuuden suhteen.

Sähkömarkkinat vapautettiin 1995

Sähkön kilpailuttaminen verkossa on nyt nopeaa ja hyvin helppoa, käytännössä parhaat tarjoukset voi löytää vertailusivustoilta noin 15 minuutissa. Kun sähkömarkkinat vapautettiin vuonna 1995 (siitä lähtien mikä tahansa suomalainen energiayhtiö on voinut myydä sähköä koko maassa), kilpailu luonnollisesti kiihtyi ja kuluttajalla on ollut mahdollisuus saada alennusta sähkölaskuun kilpailuttamalla palvelun tarjoajat.

Internetissä on useita yleishyödyllisiä palveluja, jotka voivat auttaa sinua sähkön kilpailuttamisessa. Kehittyneimmät näistä tarvitsevat vain osoitteesi ja nykyisen sähkösopimuksesi tiedot, jotta ne voivat antaa sinulle arvion siitä, kuinka paljon rahaa voisit säästää vuosittain vaihtamalla sähkösopimustasi. Kun asiakas vertaa sähkönhintoja, ei hänen tarvitse tyypillisesti ladata edes mitään sovellusta laitteeseensa, vaan vertailu tapahtuu selainpohjaisesti.

  Joustoluotto Joululahjoihin

Eri sopimustyyppien hyvät puolet

Määräaikaisessa sopimuksessa tiedät etukäteen tarkalleen, mitkä ovat sähkökustannuksesi ja kuukausimaksusi sopimuksen voimassaoloaikana. Jos sähkön hinta markkinoilla nousee, et saa ikäviä shokkeja sähkölaskuusi. Mikäli sähkön markkinahinta laskee, sähkökustannuksesi eivät toisaalta laske. Koska määräaikainen sopimus sitoo myyjää ja kuluttajaa sopimuksen keston ajaksi, et yleensä voi vaihtaa energiantoimittajaa ennen sopimuksen päättymistä.

Mikäli sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voit halutessasi purkaa sopimuksen ja siirtyä käyttämään muita yhtiöitä. Et ole siis sidottu samaan yritykseen tietyksi ajaksi. Varaudu samalla toisaalta siihen, että hintataso voi vaihdella. Sähkön hintaan vaikuttavat tällöin mahdollisesti voimakkaastikin tukkumarkkinoiden muuttuvat hinnat. Tukkumarkkinahinnat näkyvät asiakkaan sähkölaskussa yleensä viiveellä. Jos hintataso laskee jyrkästi, toistaiseksi voimassa oleva sopimus voi olla hyvinkin edullinen. Sähköntoimittajasi on ilmoitettava sinulle hinnanmuutoksista etukäteen, jotta voit reagoida niihin esimerkiksi kilpailuttamalla sähkösopimuksesi halutessasi.

Pörssisähkön hinta vaihtelee energian tukkumarkkinahinnan mukaan jopa joka tunti. Kun tukkumarkkinahinta on alhainen, sähkö on suhteellisen edullista; kun tukkumarkkinahinta kuitenkin nousee, sähkölaskusi nousee. Pörssisähkö on monissa vertailuissa ollut vuositasolla usein edullisin vaihtoehto. Pörssisopimus on lähes aina toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka voit halutessasi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla.

Sähkölaskuihinkin voi hakea edullista lainaa tarvittaessa. Tutustu sivustomme joustoluottojen vertailuun ja hae itsellesi sopiva joustoluotto tarpeen vaatiessa.